Allt fler självmordsförsök på asylboenden

Martin Schibbye december 20 2016 Av |

De senaste veckorna har antalet självmordsförsök och självskadebeteenden ökat på boenden för ensamkommande från Afghanistan. Detta sedan många fått utvisningsbeslut från Migrationsverket.

Den 12 december, när planet med de första avvisade skulle lyfta mot Kabul, hörde personalen på ett HVB-hem i Malmö en duns från uppehållsrummet. En av de boende, som väntade på utvisningsbeslut hade försökt att ta sitt liv.

– Vi hittade honom på golvet och vi fick igång hans andning, han kräktes, hostade och fördes med taxi till sjukhuset, berättar Michael Magnusson som är VD på boendet i Malmö.

I dagsläget är han väl omhändertagen och vid fullt medvetande.

Den unge mannen flydde till Sverige efter att ha varit tillfångatagen av Talibanerna för att ha tränat kampsport med den afghanska polisen. Han fritogs senare av amerikanska styrkorna.

En av hans träningskamrater greps också av talibanerna och hans kropp hittades utkastad på torget.

Migrationsverket har trots det bedömt att han ska skickas tillbaka till Afghanistan.

Den senaste tiden har personalen på flera boenden märkt av en tydligt ökad oro hos de ensamkommande. Många av de ensamkommande har pendlat mellan hopp och förtvivlan och när Migrationsverkets nya rapport kom ut om det förvärrade säkerhetsläget i landet började flera hoppas på att få stanna.

– Han var en av dem som var glad. Sedan kom beslutet om utvisning på grund av att han skrivits upp i ålder – med en dag. Hade han varit född en dag tidigare hade han fått stanna. Det är Migrationsverkets sätt att säga: ”vi tror att du ljuger”.

Han kom till hemmet i somras som en i en grupp på elva. När han skrevs upp i ålder av Migrationsverket fick han stanna kvar på boendet vars personal ställde upp ideellt för att han skulle kunna ha kvar sina vänner och sitt nätverk.

– När det första planet lyfte i måndags natt gick han som in i sig själv, han är ingen porslinsdocka, det är en stark individ, men han höll allt inom sig. Sedan hittade vi honom på golvet, berättar Michael Magnusson.

Bara under den senaste månaden har Blankspot fått rapporter om fem självmordsförsök på boenden runt om i Sverige.

Under sina 25 år som ansvarig för olika HVB-hem beskriver föreståndaren den nuvarande situationen den värsta någonsin.

– Kombinationen av iskalla vindar och att dessa människor behandlas som avskum, gör det svårt även för inblandade läkare att övertyga de här unga människorna om varför de inte ska ta sina liv.

I dagsläget vet ingen hur många självmordsförsök som görs på boendena. Varken kommunerna som har ansvaret för barnen eller boendena som drivs av företag eller kommuner har någon skyldighet att per automatik rapportera självmordsförsöken.

Den utvisningshotade pojken och alla inblandade har givit sitt tillstånd till att denna text publiceras och att bilden publiceras i detta sammanhang.

Det finns en mängd hjälpresurser i samhället för den som mår dåligt: Här kan man få hjälp. 

**

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

Den sista veckan har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.

Hjälp oss göra mer kvalitetsjournalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Du kan bidra genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en prenumeration.

8 Comments

 • Följde med en klump i halsen hela förloppet vid utvisningen/deporteringen till Kabul och ser fram emot ert reportage därifrån.
  Kan som godman till ensamkommande barn intyga att så här ser det ut nu. Ett av mina barn försökte kasta sig framför ett T-banetåg på hemväg från Migrationsverket. En sekund från döden fick han i chock och apati köras till psyket för tvångsvård och medicineras nu.
  Ingen som aldrig haft kontakt med dessa barn kan förstå vad de utsätts för nu efter nya lagen.
  Vi som på olika sätt försöker hjälpa dem utsätts också eftersom vi ständigt och jämt oroas över att
  det kan hända igen och igen då vi inte kan vara tillhands 24 timmar om dygnet.
  Nu måste något göras och jag kräver amnesti för de som finns här nu! Så här får helt enkelt inte barn behandlas i Sverige!

  • Jag tycker att vi ska skriva brev till regeringskansliet och berätta det vi vet och sådant som sägs här. Vi kan begära amnesti tills det kommer besked om hur det har gått för de redan utskickade. Regeringen får inte blunda för fakta. Adressen är Regeringskansliet 103 33 Stockholm.

 • Och den här veckan har jag hämtat en elev under en trasig trädgren och kört till akuten. Det här är politikernas verk och handläggarna på Migrationsverket som helt godtyckligt hittar på en ålder. Du som gör det är personligen ansvarig för det som händer. Regeringen kräver en viss mängd utvisningar och skiter i att det är människor det rör sig om. Jag önskar nästan ni som tagit dessa beslut hade fått uppleva samma saker som ungdomarna. Då hade ni kanske inte varit lika snabba med hårda ord för att fiska röster från SD. Det slår völ tillbaks, nu förlorar ni röster till V och C istället. Vi är många tiotusentals människor i Sverige som tycker ni ska låta de som redan är här stanna. Amnesti NU!! Ni har ju redan stängt gränsen. På hela 2016 kom bara 644 från Afghanistan. Amnesti NU!!

 • Det bra att ni tar upp detta men jag anser att de svenskar som ha samma tankar inte får samma uppmärksamhet. En bekant till mig förlorade sin dotter i självmord och hon hade svårt att få plats
  i sjukvården så hon blev hemsänd med ett recept på mediciner som hon hämtade ut och åt upp.
  Död i hemmet. Men flyktingungdomar är tydligen prio 1. Jag skäms för Sverige! K.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *