Demonstration för flyktingamnesti

Under lördagen arrangerade nätverket ”Vi står inte ut” en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Ett par tusen personer samlades och krävde amnesti för ensamkommande flyktingbarn.  Blankspot frågade några av dem varför de engagerat sig?

Läs mer: Allt i serien ”Uppdrag: Afghanistan”

Foto: Lena Dahlström

– Vi är familjehem till Mostafa Salehi från Afghanistan och genom det har jag blivit mer och mer engagerad, säger Helena Meschke.

 

– Vi har som fackförbund på central nivå skrivit under för amnesti för ensamkommande barn i Sverige, säger Heike Erkers som är förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR (till höger i bild).

Ahmad Rahimi hoppades finna trygghet i Sverige– två år, ett avslag och två självmordsförsök senare, väntar han fortfarande på besked om han ska få stanna. ”Jag är så rädd, ovissheten är som en långsam tortyr”, säger han.

– Jag jobbar med ensamkommande från Nordafrika. Marocko tar inte emot dem och deras stöd upphör när de fyller 18, vilket gör att de hamnar på gatan. Det skapar en hopplöshet, säger Tobias Glad.

– Vi kommer från Siljansnäs där flyktingarna i Leksands kommun är samlade. De som tog sig hit i augusti 2015 då vi var ett öppet land, de borde ju också få stanna kvar. Många av barnen är ju inte heller födda i Afghanistan, säger Staffan Lundgren.

 

–  Sverige har haft en signalpolitik där man lockat hit en massa människor som man sedan kastar ut – vilket jag tycker är moraliskt förkastligt, säger Johan Marino, kommunanställd i Grästorp.

– Sverige har redan satsat pengar på dem och de är på gång in i det svenska samhället. Det är ett sånt slöseri på alla plan att inte ta vara på deras drivkraft, säger Johanna Immonen (till höger på bilden), lärare, St Botvids Gymnasium Hallunda.

***

Läs mer från reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Hjälp oss göra mer kvalitetsjournalistik

Journalistik ska vara fri att läsa. Vår journalistik ska kunna delas, och den byggs av engagerade läsare. Men det kostar att ta fram journalistik.

Du kan hjälpa till genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en prenumeration.


Läs mer om:

5 Comments

  • Tack för att någon bevakar viktiga frågor i samhället. Övriga väljer tydligen att ha 5-7 sidor om melodifestivalen. Det är ju livsviktigt i dessa tider.

  • Tack!

  • Ekonomiskt oförsvarbart att betala enorma summor för att få unga utvisade istället för att ta vara på deras kompetent som ger vinst i framtiden.

  • Tack alla som var där! Vi är tusentals runtom i Sverige som inte kunde vara där, men vi är med ändå och tillsammans är vi starka. AMNESTI NU !
    Tack också blank spot projekct för att ni ger er ut i verkligheten och rapporterar. Att säga att det finns ”ett ordnat mottagande” för människorna som tvångsutvisas får väl tala för sig själv när man läser era reportage. Det är synd att inte fler politiker vill se den brutala verkligheten. Och att okunnigheten får vara rådande.

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *