Hårt tryck på FN i Kabul

Sverige erbjuder 30 000 kronor  till de flyktingar som frivilligt återvänder till Afghanistan. Pengarna betalas ut av FN-organet IOM på plats i Kabul. Men det råder viss förvirring kring de olika typerna av ersättning och IOM har ett hårt tryck på sig att hjälpa mer än en miljon människor som nu återvänder till landet.

Flera av de som nu utvisas från Sverige till Afghanistan har med sig dokument från migrationsverket där de utlovas 30 000 kronor i återetableringsstöd vid ankomsten till Kabul.

Men flera afghaner som Blankspot talat med berättar att de fått problem när de skulle hämta ut pengarna.

– De sa att jag skulle komma tillbaka dagen efter, och då sa de att jag var tvungen att starta ett företag för att kunna få ut pengarna, berättar en av de utvisade.

Det hela visar sig sedan vara ett missförstånd och enligt Migrationsverket fanns inga sådana krav för att pengar skulle betalas ut.

Efter ett par veckor fick den utvisade ut sina pengar.

– Pengarna behöver jag för att kunna ta mig till Pakistan där min familj lever som flyktingar, berättade han då.

Syftet med återetableringsbidraget är enligt Migrationsverket att ”uppmuntra och underlätta” för afghaner att återvända självmant.

På FN organet IOM (International Organization for Migrants) känner man inte igen att det skulle vara problem med utbetalningarna och när vi når presstalespersonen Matthew Graydon på telefon vill han först klargöra att IOM inte är inblandade i själva deportationerna.

– Vi har inget med tvångsutvisningar att göra och det sker ingen koordinering mellan staterna som utvisar och oss, när de utvisade är igenom tullen kan de besöka vårt kontor på flygplatsen i Kabul, säger Matthew Graydon.

Placerat vid bagageutlämningen är kontoret väl synligt och vid disken kan de utvisade få rådgivning, såväl som grundläggande sjukvård.

– En del vill låna en telefon, andra veta vilken buss man tar för att komma till Kabul. För många är det första gången de är i landet.

De som har med sig ett beslut om återetableringsstöd får av säkerhetsskäl inte ut pengarna på flygplatsen utan måste uppsöka organisationens kontor inne i själva Kabul.

Matthew Graydons bild är att detta fungerar bra, även om det ibland kan ta tid.

– Efter ankomst behöver vi på IOM bekräfta identiteten och ibland behöver vi stämma av med svenska Migrationsverket och IOM:s huvudkontor i Helsingfors. Om det finns individer som inte fått sitt stöd, vill vi veta det omedelbart så att vi kan åtgärda det, säger han med eftertryck.

Förutom att betala ut återetableringsstödet ordnar även IOM i regeringens regi boende i Kabul.

– Vi står också för transporter inom landet med flyg eller buss till slutdestinationen, förklarar Matthew Graydon.

När de utvisade har anlänt till sin slutdestination kan IOM även hjälpa till med att utveckla en affärsplan för de som fått re-integreringstöd, ett annat stöd än återetableringsstödet som inte betalas utan kontant utan handlar om praktikplatser eller yrkesutbildning.

– I en del fall kan de ansöka om stöd för att starta företag, kunna gå yrkesutbildningar och även ta lån för att köpa hus, men tyvärr gäller inte detta alla, fortsätter Matthew Graydon.

Ansvaret för de utvisade efter att de passerat passkontrollen ligger hos den Afghanska regeringen och IOM:s roll är enligt Matthew Graydon att jobba långsiktigt med de faktorer som får folk att fly, men också bevaka de mänskliga rättigheterna hos de som återvänder.

– Det vi på IOM vill och kan bidra med är att se till att deras mänskliga rättigheter respekteras oavsett varifrån de kommer i världen, förklarar Matthew Graydon.

Under hösten har över 6 000 återvänt frivilligt från Europa till flygplatsen i Kabul. Utöver det har sedan den första januari 2016 över 728 ooo afghaner återvänt från Pakistan, många av dem har inte varit i landet på decennier och för IOM är det en stort arbete att försöka integrera dem i det krigsdrabbade landet.

Ytterligare en miljon beräknas återvända från Pakistan under det kommande åren. Mot bakgrund av en situation där det totala antalet internflyktingar i Afghanistan är 1,3 miljoner, menar Matthew Graydon att återetablering är ”allt annat än enkelt”.

– Det är ingen stor nyhet att Afghanistan är ett land med stora utmaningar… en miljon flyktingar har kommit tillbaka frivilligt från Iran och Pakistan, dessutom har vi naturkatastrofer, folkomflyttningar och militära konflikter, som innebär att den service som staten kan erbjuda redan är kraftigt ansträngd.

På frågan om det är möjligt att en sådan situation säkerställa avtalstexternas ord om att ett återvändande från Sverige ska ske med ”full respekt för de mänskliga rättigheterna” menar IOM:s presstalesperson att utmaningarna i detta fall är ”enorma” – men inte omöjliga.

– Vi försöker i denna svåra situation se till varje individ som återvänder utifrån hans eller hennes behov: vad kan få just denna person i jobb? Hur kan just den här personen bidra till samhället?

Kunskapen IOM byggt upp om detta innebär enligt Matthew Graydon att de kan rekommendera de deporterade att återvända till både geografiska platser och särskilda yrken där det finns en större chans att bli självförsörjande.

IOM menar att det är möjligt för en ung daritalande hazar utan familjeanknytning i landet att återetablera sig.

– Det finns ett antal framgångshistorier bland de som återvänt, flera tjänar mer här än vad de gjorde utomlands. Medan andra befinner sig i en mycket olyckligt situation och jag vill inte skönmåla. Trycket är hårt på de som kommer tillbaka och vi kämpar hårt med våra donatorer, vi hade verkligen velat hjälpa alla som återvänder.

IOM: s råd till de återvändande på flygplatsen baseras delvis på etnicitet och den dynamik som finns i landet kring dessa frågor.

– Varje individ är unik. Vi börjar alltid med att sätta oss ner med personen i ett första möte och uppdatera dem på säkerhetssituationen i landet.

– Vi rekommenderar dem sedan att söka sig till regioner och städer som anses säkra och ger dem underlag att ta egna beslut.

Matthew Graydons bild är att de flesta stannar i Kabul i högst ett par dagar och sedan söker sig vidare. Till andra platser i Afghanistan eller till länderna de är födda i.

– De som återvänder är kunniga och kloka individer och i slutändan kan vi bara hjälpa dem att själva ta egna beslut om sina liv och sin framtid.

­

 

FAKTA OM DE OLIKA STÖDEN:

 • Den 5 oktober skrev Sverige ett avtal med Afghanistan om att flyktingar, som fått avslag på sin asylansökan, kan sändas tillbaka.  Sveriges regering vill att afghanerna ska resa självmant men om det inte sker kommer de att utvisas de med tvång.
 • Migrationsverket erbjuder återetableringsstöd till personer som återvänder från Sverige till Afghanistan. Det finns ingen begränsning gällande antal ansökningar/platser som kan beviljas men max 75 000 per familj.
 • Sedan kan man också ansöka om ett re-integreringsstöd som är inte är en kontantutbetalning utan stödinsats till ett värde upp till 2500/2000 euro (värdet baseras på om återvändandet skett självmant eller ej) och stödinsatser kan vara till exempel en yrkesutbildning. I det nu aktuella re-integreringsstödet erbjuds stöd till 100 personer (som återvänder självmant) och 40 personer (som inte återvänder självmant) Enligt uppgifter till Blankspot är platserna i det här stödet för tillfället slut, men antalet platser kan utökas.

 

Källa: Migrationsverket, Riksdagens förordning om återetableringsstöd.

 

Hjälp oss göra mer kvalitetsjournalistik

Journalistik ska vara fri att läsa. Vår journalistik ska kunna delas, och den byggs av engagerade läsare. Men det kostar att ta fram journalistik.

Du kan hjälpa till genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en prenumeration.


Läs mer om:

12 Comments

 • Blir förvirrad av uppgifterna om vilket och hur stort det ekonomiska stödet är per person. Är det rätt att:

  1. Återetableringsstöd: 30000 kr per vuxen, 15000 per barn och 75000 per familj. Betalas ut av IOM i Kabul efter två till fyra veckor?

  2. Återintegreringsstöd (reintegreringsstöd): Samma belopp som ovan? Betalas inte ut i pengar utan som yrkesutbildningsstöd? Gäller totalt 100 frivilligt återvändande och 40 som tvångsutvisats. Dessa pengar är slut? Hur kan det räcka till alla tusentals som ska utvisas?

  3. Finns det någon instans i Kabul som kollar upp vad som sker med var och en av dem som återvänder?

  Tacksam för svar!

  • Martin Schibbye

   Hej, ja det är krångligt. Men 1) Ja. 2) Ej samma belopp cirka 2500 euro ”i värde” rör sig inte om kontanter och ja det är ju på tog för få platser. 3) Migrationsverket har en man i Kabul sedan januari som ska följa upp arbetet. Vi kommer att intervjua honom under denna granskning.

 • * Tack för att ni följer upp och granskar det här! Det är oerhört värdefullt för mig/oss. Jag kommer swisha mer pengar<3.

  *Har ni möjlighet att följa upp de som ansökt om yrkesutbildningsdstöd. Vilja yrken gäller det? Vilken kvalité på utbildningen? Får de verkligen din utbildning? Under hur lång tid?

  * Om mina pojkar måste till Afghanistan, vilka kunskaper behöver de ha med sig? Vilka yrkeskunskaper efterfrågas? Bilmekaniker? Elektriker?

  *Varför blir inte alla som söker beviljade det ekonomiskastödet?

  • Martin Schibbye

   Tack själv för att du gör journalistiken möjlig. Bra förslag på frågor, vi kommer att ställa dem i Kabul. Vi ska försöka följa upp så många fall som möjligt. Vilka kunskaper personen behöver beror på vem han är och var i landet han är från. Men IOM i Kabul svarade snabbt på mail, så pröva att skriva till dem och fråga. Varför inte alla får är väl en fråga om individuell prövning utifrån lagen om återetableringsbidrag. Om man bedömer att personen planerar att fly vidare så betalas det till exempel inte ut.

 • De siffror som nämns är det endast ‘rena’ Sverigeåtervända-siffror eller gäller de för samtliga alla EU förvisade? Viktig att hålla isär när det räknas med internatioenlla program och pengarhantering. Kontantbetalning, hur säkert kan man då resa vidare eller finns säkert banksystem ? Många har ju inte ens satt foten tidigare i familjen hemland.
  Jag ser framför mig MV’s inskolade personal som lägger fram penninglöften. Är man klok måste man bara säga – oh jag måste tänka efter, Inte säga Ja eller Nej ….. Avvakta Jag hoppas dagligen det kommer fler sanningar på bordet. Idag var en bra dag : Kaliber, SVT, Amnesti
  Vi behöver visselblåsare från MV!

  • Martin Schibbye

   De siffrorna var för Sverige. Finns banksystem – men man får ut dem kontant. Och ja fler borde träda fram och berätta. Kan bara hålla med.

   • Varje rapportering hungrar vi efter ifrån Blank Spot Project.Tack för era mycket intressanta nyheter.Ni gör ett fantastiskt arbete!

 • Hej.
  Tack för informativ artikel. Jag står i begrepp att dela, men faktapunkterna på slutet är så förvirrande att jag undrar om de inte borde justeras. I punkt 2 verkar återintegreringsstöd och re-integreringsstöd vara hopblandade, och båda länkarna handlar om återetableringsstöd. I punkt 3 är de båda stödformerna åter hopblandade. Det finns ingen länk till förklaring av återintegreringsstödet.
  En småsak, men IOM är väl inte ett FN-organ utan ett separat internationellt samarbetsorgan på regeringsnivå. Även om de är partners i många sammanhang. Är UNHCR verkligen inblandat i återetableringsstödet? Bra om folk inte drar iväg till fel kontor, tänker jag. Tack, Sanna

  • Martin Schibbye

   Hej, tack själv för kommentar. Rätt länk ligger nu vid rätt punkt, och vi har nu skrivit rätt namn vid rätt punkt. Vi har inte hittat en mer utförlig förklaring av återintegreringsstödet än den som IOM gav per telefon och den skriftlig info från Migrationsverkets presstjänst som faktarutan bygger på. På engelska kallas stödet ”in-kind”. Och sedan 25 juli 2016 är IOM en del av FN-familjen ”related organization to the UN” efter beslut i Generalförsamlingen, så man kan sätta FN i en rubrik och ingress. UNHCR är inte omnämnt i artikeln och jag vet inte vilket stöd de kan ge. Allt gott / Martin Schibbye

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *