”I morgon är jag död” – journalist utvisas till Afghanistan

Martin Schibbye december 12 2016 Av - 52 Kommentarer

UD bedömer säkerhetsläget i Afghanistan som mycket farligt. Ändå planerar Sverige att utvisa tusentals människor  – varav de flesta barn. Redan i natt sätts journalisten Wares Kahn på ett plan till Kabul.

(Article in english)

– Imorgon kan jag vara död, säger en stressad Wares Kahn på telefon från förvaret i Märsta medan polisen visiterar honom.
Han har fått fem minuter på sig att plocka ihop sina saker. Om några timmar förs han till Arlanda flygplats för vidare transport till Kabul i Afghanistan. Ett land han flydde från för över tio år sedan.
– Jag måste gå nu, polisen väntar på mig, jag skickas nu mot min egen död, pressar han fram.
Som journalist åt bland annat Afghansk-TV har Wares Kahn bevakat regeringen såväl som Talibanerna, vilket gett honom fiender i hemlandet. För en tid sedan mördades hans kollega.
– En snabb googling bort finns alla mina artiklar och filmer, jag  riskerar att bli dödad av talibanerna, säger han.
I bakgrunden hörs befallande röster och Wares Kahn beordras att avsluta samtalet.
Enligt uppgifter kommer ett tiotal personer att föras ut ur Sverige med ett chartrat flygplan till ett land dit UD helt avråder från resor och bedömer säkerhetsläget som mycket farligt.
– Jag har bott tio år i Sverige, talar flytande svenska, betalar skatt, jag är svensk! Att då skickas tillbaka, gör att jag tänker att det kan inte finnas en demokrati i Sverige.

Utanför förvaret i Märsta har aktivister i gruppen #vistårinteut ljusvaka i hopp om att deportationerna ska ställas in. Från utsidan kan de se hur de inlåsta tänt ett ljus i fönstret för att visa att de ser.

– Många mår fruktansvärt dåligt, en del har närmast gett upp, berättar Sara Edvardson Ehrnborg från gruppen.
Den senaste tiden har de arbetet intensivt med att stoppa utvisningarna eftersom Migrationsverket själva så sent som i torsdags konstaterade att säkerheten i Afghanistan har försämrats och att det ska bli lättare för asylsökande afghaner att få skydd i Sverige.
– Men gränspolisen jobbar på oavsett vad Migrationsverket säger, berättar
Sara Edvardson Ehrnborg.
I den nya rapporten beskriver Migrationsverket att säkerhetsläget har försämrats drastiskt, att talibanerna kontrollerar en tredjedel av landet och journalister pekas ut som en särskilt utsatt grupp. Bara i år har nio journalister mördats.
– De här människorna får ingen chans att överklaga utvisningsbeslutet med det nya säkerhetsläget i beaktan, berättar Sara Edvardson Ehrnborg.

Nätverket #vistårinteut samlar idag 7 500 personer som arbetar med ensamkommande barn och bildades för enbart nio veckor. De är fast beslutna om att påverka svensk migrationspolitik; långsiktigt och redan ikväll.
– Vi står inte ut, det är därför vi finns, säger Sara Edvardson Ehrnborg.

I Migrationsdomstolens dom motiveras avslaget med att Wares Khan inte är utbildad journalist, och inte arbetat i sitt hemland, samt att de hot Wares Khan kunnat presentera skriftligt snarare ska ses som ”näthat”, och att hoten mycket väl kan vara tomma hot.

In i det sista hoppas journalisten Wares Kahn att han inte ska behöva gå ombord på planet till Kabul i natt.

Från sitt fönster ser han hur piketbussarna rullar in.
– Tack för att du ringde… polisen säger att… att jag måste gå nu.

 

Uppdatering: I sista stund stoppades utvisningen av Wares Kahn och av en annan man av de som hotades av utvisning. Det är ännu oklart vad som ska hända med dem och varför de inte utvisades i går natt. Läs mer här.

***

Vad kommer att hända i Kabul?

Blankspot har planer på att lansera en migrationskorrespondent och skicka till Afghanistan för att följa upp utvisningarna och på plats se vad som sker i Kabul.

Vill du göra den satsningen möjlig stöd i så fall Blankspot genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress) du kan också bli medlem i Blankspot här.

Blankspots konto: Bankgiro: 640-8835 (Org nummer 559002-4617).

Hjälp oss göra mer kvalitetsjournalistik

Journalistik ska vara fri att läsa. Vår journalistik ska kunna delas, och den byggs av engagerade läsare. Men det kostar att ta fram journalistik.

Du kan hjälpa till genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en prenumeration.


Läs mer om:

52 Comments

 • Låt oss arbeta för att utsatta människor skall få stanna i vårt land!

 • En diktatur i ett land där borta kan en tro att det är..
  men nej – det är Sverige i dag !!!! Jag vill inte tro att det är sant! För helvete stoppa utvisningarna nu!

 • Tack för ditt engagemang för de afghanska flyktingarna! Som god man är jag ständigt orolig för vad dom kommer att hända med ”mina ” afghanska pojkar då Migrationsverket sagt sitt i asylprocessen. En ofta så godtycklig, rättsosäker och inhuman behandling av unga människor som inte vill annat än att skapa sig ett bättre liv! Jag skäms för att vara svensk!

 • Ofattbart!! Blir så förbannad över hans och många andra flyktingars öde när de skickas till ett land som är så osäkert. Och efter 10 år i Sverige dessutom!

 • Hoppas verkligen att ni lyckas komma iväg och följa upp vad som sker i Kabul. Det är en stor skam hur Sverige behandlar dessa människor.

 • Kjære vene…. har galskapen spredd seg til Sverige også? Det er i sannhet mørke tider.

 • Jag är så innerligt tacksam för det engagemang som finns och som visar att det fortfarande finns så många människor som faktiskt bryr sig om andra..Men jag är djupt oroad över utvecklingen i Sverige och övriga västvärlden.Vad händer med våra länders demokratiska värderingar och människosyn?

 • Det är för hemskt för att låta det smälta in..hur kan man göra såhär?

 • Fantastiskt!
  Tack för detta initiativ och engagemang.

  Om mina vänner här i Umeå blir utvisade kommer jag att vilja åka med dem och försöka påverka samt rapportera.
  Finns inget vettigt försvar till hur vi kan agera som vi nu gör som land. Jag skäms och kan knappt se mina vänner i ögonen.
  Mvh
  /Simone

 • Tack för denna inblick i vad som händer, Martin. Så många medier har valt bort att rapportera från Märsta. Hoppas ni kan resa till Afghanistan och berätta om fortsättningen.

 • HUR kan detta vara sant? Bott 10 år i Sverige och utvisas NU? Finns ingen rim, ingen reson och INGEN humanitet med ett sådant handläggande. Man kan väl inte med berått mod sända någon till en säker avrättning? Hur har ett sådant beslut överhuvudtaget kunnat fattas?

  Saknar ord, förstår ingenting.

 • En stor skam för Sverige!
  Tack för ditt engagemang💗
  Vi får aldrig förlora empati och medmänsklighet!

 • Stoppa utvisningarna nu!!!! I torsdags trodde vi att alla ensamstående afghaner var räddade!!! Vi måste ropa högt !!!

 • Hur är det möjligt att man bortser helt från det nya säkerhetsläget i Afghanistan? För inte så länge sedan dödades en ung man som utvisats från Sverige.

 • Har skickat en liten fjuttig hundring. Tycker egentligen att våra makthavare skulle resa dit och förstå vad de gör. Tack för initiativet!

 • Stoppa utvisningarna Nu !!

 • Förfärligt! Omöjligt att förstå!
  Jag skäms för att jag är svensk sedan många generationer. Vart är världen på väg? Har vi inte lärt oss något? Jag vill ändå tro på det goda i människan – men ibland är det svårt med alla otäcka strömningar i västvärlden.

 • Detta är så fruktansvärt. Jag gråter – över människorna som utvisas och över oss själva. Sverige, mitt land, begår brott mot mänskligheten. Vi har uppenbarligen ingenting lärt av vår egen historia. Precis som vi sopat baltutlämningen och dess fasor under mattan, precis likadant kommer vi att försöka dölja detta.
  Tack för ert engagemang. Om jag hade bott inom räckhåll, hade jag stått där med er.

 • Migrationsverket borde få direktiv från Regeringen men den gillar läget och är tyst.

 • Fruktansvärt! visste inte att vi har dödsstraff I Sverige! Känner verkligen stor ångest och frustation har lärt känna många afghanska killar dom har blivit mina barnbarn . Jag ber I Jesus namn att kärleken ska övervinna hatet! att ljuset ska övervinna mörkret .

 • Tack för information o engagemang !
  Jag har skickat bidrag till
  Svenska Afghanistankommittén i mer
  mer än 20 år 💕
  Har ni ett 90- kontonummer ?

 • Detta är stor förbannad SKAM!! Migrationsverkets personal borde, tillsammans med gränspolisen, dömas för medhjälp till mord! Polisen borde ägna sig år att jaga kriminella istället! Jag skäms!

 • Vi kan ju inte ens utvisa grova brottslingar pga att de skulle dömas till döden i sitt hemland. Men en journalist går bra?! 😳

 • Om en utvisad människa blir mördad, vem är då fri från ansvar? regeringschefen, minister, parlamentsledamoter, poliser, altså alla som fattade beslutet att utvisa eller att realisera beslutet? Finns det en moralisk skuld?

 • Nu är det hög tid att visa att vi kämpar med de som häktas och utvisas,på fel grunder.
  Omänskligt det som sker.Jag har inte sovit alls inatt.
  Det vi måste berätta är sanningen,våga berätta för de som orkar lyssna,vad som sker i Afghanistan.
  Asyllagarna måste ändras,regler ses över..för det är ett brott att utvisa människor till ett land i krig.
  Barnkonventionen ska följas,Folkrätten likaså. Jag vill tacka Martin och hans medarbetare för det jobb de gör. Tack och lov har vi yttrandefrihet här i vårt land.
  Nu kräver vi att de ansvariga som utvisade Afghanerna igår till Kabul, ska rapportera till oss alla vad som händer de utvisade i Afghanistan. Vi kräver en förklaring!

 • Jag har swishat, lycka till med er resa.
  Ni gör skillnad och det betyder otroligt mycket i den värld vi lever i idag.

 • Jag blir deprimerad över att de skickar iväg folk som etablerat sig och att barn blir omvärderade för att det skall passa de regler man satt upp angående när barn är barn och vuxna är vuxna. Dessutom borde Sverige skydda dem som hjälpt de militärer som stationerats i Afghanistan.

 • Journalisten Wares Khan fick stanna!

  http://mobil.unt.se/sigtunabygden/utvisning-stoppad-4471574.aspx

  Dock fick flera andra åka…

 • Om någon tror att detta är första gången som människor skickas hem till en säker död – de lämna vid ankomsten till myndigheterna i sitt land.
  De har inte en chans att försöka gömma sig – samma sak har hänt irakier och syrianer där de skickats trotts att jag själv ringt utländska ambassader för att höra hur läget är och de säger – det går inte att skicka hem några i detta läget – jag har ringt UD för att höra mig för – exakt samma sak händer – Men det måste väl migrationsverket veta att det inte går att skicka hem några t.ex. syrianer eller irakier –
  MEN LIKT FÖR BANNAT BLIVIT HEMSKICKADE _ FINNS DET NÅGON SOM HAR KONTAKT MED HEMSKICKADE FRÅN DESSA LÄNDER _ JAG VET INGEN!!!!!!!!!!!!!
  VAR FAN ÄR DOM – MIGRATIONSVERKET _ REDOVISA DE SOM NI KAN SÄGA ATT DE HAR KONTAKT MED KOMPISAR; ARBETSKAMRATER; ELLER ANDRA SOM DE UMGÅTTS MED I SVERIGE!!!!!!!!!!!!!
  NEJ – JAG BLIR SÅ FÖRBANNAD – SVERIGE HAR INTE DÖDSTRAFF – JO1 DET HAR VI – VI DÖMER MÄNNISKOR TILL DÖDEN OM OCH OMIGEN – MEN VERKSTÄLLIGHETEN GÖRS I ETT ANNAT LAND – JAG HATAR SNART DET HÄR LANDET – LÖGNER, LÖGNER, LÖGNER!!!!!!!!!!!

 • Har själv tagit initiativ till ett upprop speciellt för ensamkommande, som publicerats i ett par tidningar. Skickade till alla partiledare också. Enbart Annie Lööf svarade. Heder åt henne! Känner liksom ni andra en stor skam över det som söker just nu. Men vi får inte sluta kämpa!!

 • Tack för att ni skriver som det Är! Jag har själv en 16åring Boende hos mig som fått avslag två gånger. Häromdagen blev vi så glada när vi fick höra att man skulle mildra kraven för uppehållstillstånd men nu kastas vi tillbaka till oron och rädslan.Det får bara inte ske det som just nu åker, jag känner inte längre igen

 • Tack för att ni skriver som det Är! Jag har själv en 16åring Boende hos mig som fått avslag två gånger. Häromdagen blev vi så glada när vi fick höra att man skulle mildra kraven för uppehållstillstånd men nu kastas vi tillbaka till oron och rädslan.Det får bara inte ske det som just nu sker, jag känner inte längre igen det land jag vuxit upp i , som jag älskat.
  STOPPA DEPORTATIONERNA NU!

 • Hur har det gått för Wares Khan?
  Var är han i dag?

  • Martin Schibbye

   Han är i förvaret i Åstorp. Jag träffade honom i onsdags och ska skriva om det mötet inom kort. Han ska fortfarande utvisas.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *