Om Blankspot

Blankspot är en oberoende medborgarfinansierad reportagesajt. Vi vill belysa vita fläckar i Sverige och världen. Bidra till vårt arbete genom att bli en Blankspottare det blir du här.

Bakgrund:

2015 genomförde Blankspot en uppmärksammad crowdfundingkampanj. Vi realiserade vår dröm om en reportagesajt på fem veckor och visade att det finns en betalningsvilja för kvalitetsjournalistik. Tack vare stöd från 3 027 personer kunde vi starta vårt arbete. Vi bygger också en rörelse för journalistik som vi vill ska drivas av våra läsare. Det är ni läsare som bäst kan försvara oberoende kvalitetsjournalistik i tider då media ifrågasätts.

Blankspots har uppmärksammats genom att bland annat blivit nominerade till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare, Sveriges Radios journalistikpris Medieormen samt vunnit Stora Publishingpriset 2016.

Idag drivs verksamheten av de tre huvudägarna, Martin Schibbye, Brit Stakston och Nils Resare, tillsammans med 155 delägare efter en equitycrowdfundingrunda som resulterade i nytt kapital och unik kompetens in i bolaget.

Varma hälsningar från redaktionen

Martin Schibbye, chefredaktör och Nils Resare, redaktör

Riktlinjer för Blankspots arbete:

Bakgrund

Blank Spot startade i februari 2015 genom en crowdfundingkampanj och vi gick från idé till 1.3 insamlade kronor på tre veckor. Kampanjen kan ni läsa mer om här hos Funded by Me.

Vi var åtta personer vars olika drömmar om journalistik förenades i en gemensam idé om en medborgarfinansierad utrikesjournalistik för att visa att det vi ser nu inte är en kris för journalistiken utan för gamla affärsmodeller.

Under kampanjen lovade vi en sajt och två reportage och i slutet av september överlevererade vi ned fem reportage på vår sajt.

Sedan dess har projektet genom nya medlemmar och donationer levt vidare och fortsätta täcka världens vita fläckar.

Läs gärna mer här om bakgrunden i en av de första artiklarna om Blank Spot Project.